Ahad, 28 November 2010

"sepanjang peperiksaan SPM berlangsung "

alhamdulilah . . sudah 4 subjek berlalu .
hanya Allah saja yang tahu betapa saya sangat takut + berdebar + macam nk menangis + mengigil  + terkilan + tergamam + menjerit  + macam macam rasa ada sebelum masuk  dan  keluar dari dewan peperiksaan kod JJ017 . hari pertama .mulut ini tak berhenti henti berzikir.beristifa.berdoa .
Ya Allah. sangat takud ! cikgu kata," banyak kan berdoa dan tawakal " . itu yang mmpu aku lakukan .

BAHASA MELAYU - 23.11.2010

Peperiksaan kertas 1 bermula pada 8 pagi -
saat itu mcm2 idea kluar ,hmm .. biasa lah karangan . aku tenyeh je lah segala ilmu yang kene . tangan lenguh mengarang . otak penat memikir . alhamdulilah . segala nya bejalan dengan lancar.
Peperiksaan kertas 2 bermula pada pukul 2 petang -
sebelum masuk dewan , aku sempat melelapkan mata d surau, kenyang satu hal , penat tu yang ta tahan. hehe..bangun dri tidoo kepala senoneng ! aduyy :(
bila dapat kertas 2 , aku hanya mmpu tersenyum . apa yang dtarget cikgu2 skola , keluar juga . memang rezeki kami .mudah mudah ramai yang dpt A+ :) AMIN !

BAHASA INGGERIS - 24.11.2010

Peperiksaan kertas 1 bermula 8 pagi -
english ! essay ? grammar tunggang langgang ! ape seyh !
memang ! saya berani kata "english mmg tak berapa pandai , read , memahami , speaking pandai  laa,. tapi sampai bab menulis? aduhh ! sy memerlukan masa yang sangat sangat panjang .kalau ayat2 simple buleh lagi . bila nk buad yang gramatis ? aduhh ! dlm fikiranku "ape ek perkataan itu dlm bi "  itu kekurangan sy .
tak pe . saya teruskan mencuba !
Peperiksaan kertas 2 bermula 10.30 pg -
orang kata bila ada yang susah,yang senang pasti akn datang juga .
YES! aku suka paper 2 BI . sbb lebih senang score . sbb tak payah nk buad ayat2 gramatis . wee!
walau ade yg ta faham , sy try juga jawab . bak kate ckg Nashmin, " jawab je ,cuba ! mana tau tekena . dapat markah kan? " hehe . tengs ckg !

SEJARAH - 25.11.2010

Peperiksaan kertas 1 bermula 8 pg -
bila dapt kertas , sy tak berhenti berdoa. sbb bagi sy sejarah itu penting .
n target sy nk A . tapi sebaliknya , soalan mmg susah yg teramad . ramai kawan2 kate bnyk kluar form4 .
mmg pun . lebih bnyak form 4. aduyy !
mata da mula mengantuk . hehe . tertidur sebentar selama 5 minit smbil menongkak dagu dgn sebtg pensel.
ngantuk dy lain macam tau . apew la naseb !
Peperiksaan kertas 2 bermula 10pg -
hafal . hafal .hafal . da msuk dewan pun , mulut still terkumat kamit menghafal .
tp dalam hati sentiasa berdoa untuk yang terbaik . da dapat kertas , tiba2 sy menjerit n mengalir pulak air mata neh . bkn sbb ape ? hya ternampak target Pn leong kpd kami . bersyukur sangat keluar !
tp paling menyedihkan Bahagian B (esai ) ...hmm , agar sukar nk menjawab . bila toleh kwn2 sekeliling ,
ap ni ?? mereka da start melentokkan bdan ke meja n zzzzzzzz! tidur laa .sy menjawab penuh teliti .
alhamdulilah sekali lagi Ya Allah ! sy mmpu menjawab , dari segi pemahaman sy sepanjang sy belajar ! :)

Sabtu, 6 November 2010

AKU BUKAN ANDALUSIA

you all tonton tak cerita ni??

tarikh: 6 November 2010

masa: 10 malam- 12 malam

slot: Cerekarama

siaran:TV 3

guest what? * very interesting Drama

2 lover meet back their old flame at Tanah Suci ,Mekah.

marriage partner,right??

acting by: Rahim Razali n Erma Fatima ^^,

Jumaat, 5 November 2010

CAN I GET THIS ??
 lovingg that high heel :)
woww!! i adore it ..
i seen this high heel from my friend blogger.
*fantastic   *classics

this...
this...
 pink heel..woww!!
 to be confident. ==,
~look geogourse ~look beautiful
SELAMAT HARI RAYA!!! Part I :)
bismillah..assalamualaikumm...  ^^,
soory guy :) i know it to late to story bout hari raya.but..WHO CARE?
saya nk kongsi jugak dalam ini entry tentang disaat hari raya for this year :)
cause this year 're so meaningful for my family ...
     hari raya pertama :
my aunty kata family saya sangat classic pada tahun ini.
tengok je lah baju di pagi raya kami.
haha.ini adalah pemilihan warna my dad.  thanx dad!

ini ialah atok abah n atok mak side my mum.
walaupun mereka agak berusia menjangka angka 80 something.
tapi mereka masih kuat tau.masih sihat walafiat.
see my dad?? ada nampak macam menteri BESAKK tak.
haha.ouh ouh..jangan nk berangan.hehe~

SNAP SNAP TIME!!!
get ready all ^^,
"Kemana tumpah nya kuah,Kalau tak ke nasi"
amboi cik enon.over tau :)

 big big family..
family mak long ada.family mak ngah ada,family cik Enn ada,family cik anum ada.
maaaf yaa..kepada family yang tak balik pekan.
coretan tiada dalam entry ini.so sooory :(
 eh??ada ada je korang neh.haha~
                                                              ♥miraa n baiyah

Golongan anak anak dara yang masih single :)
haha..pilih pilih...

my cousins! u ROCK beybeh!!
tapi si tudung biru dan si tudung pink tuh makcik saya.
jangan terkeliru .hihi~
my aunt my cukup pantang jumpa camera.
kalah kami.haha.
see??gelagat mereka..ketawa hingga pecah perut tawukk ^^,
 ini..anak dara bergambar lagi.hehe.
sepupu saya semua kecuali yang duduk bertudung biru itu..
itu makcik saya laaa..

penat lah berceloteh!!
next entry..for the next hari raya ukeyhh..
beraya side my dad pulak.
soonn!!!!

Jumaat, 22 Oktober 2010

STOP  IT.STOP IT.
 mungkin ini adalah last update sayaa lah!
hukhukhuk! tak sanggup nk tinggalkan :(
sebulan lagi nk SIJIL PELAJARAN MALAYSIA.fokus jie fokus!
stop sebentar.nanty selesai exam dengan sempurnanya saya update lagi yah!
before I close my acount.nk story story dulu sepanjang seminggu ni,
dimana saya tak sempat menyempat nk update!
almaklumlah..homework timbun menimbun.nuh! tired tau. 10 cerita berlainan cerita :)

story bermula :subjek sejarah!
cikgu tidakk masuk kekelas.kerna dia keluar sekolah.
ada hal yang lebih utama kod! yes! saya mulakan operasi BESAR bersama AHMAD ZAKWAN JOHARI.camera berada ditangan.so! ape lagi "wan,jom! snap snap.cari angle yang paling chantek."   zakwan : "oke!" wahhhh! sungguh indah ketika itu.hilang semua tension tension kerana hasil daripada itu,finally kami berjaya! tnx doeh!

kedua: maliah mohd noor TOUCHING!
tak sangka gurauan kami.si maliah ni buleh touching! 
ape ni maliah?? tak payah nk jadi mcm perempuan tuh laa.suka suki tersentap hati.
kata JIWA ROCK! uh..next time beritahu awal awal kau na join kami main BELON ACAR a.k.a GALAH PANJANG ye.baru bule buad team yang sebetul betulnya!
yang penting..sound frequency mulut kau tolong rendah siket.saket telinga saya! 

ketiga:hai nasi goreng.hai sungguh lazat..
buad pertama kalinya aku membawa bekal sebesar nasi goreng!
lepas tuh bule sama warna pulaa dengan kucai.
nasib baik rasanya tak samaa kan ^^,  bekalan waktu rehat itu adalah penting.
kerana saya tak suka bawa duit poket kesekolah :)

keempat: masej ouh mesej!
senangnya dalam hati.dapat berhubung dengan orang yang begitu jauh.
yah yah sungguh kalian mengenali dirinya yang begitu berharga ^^,
hampir 3 tahun kami tidak berjumpa.memerlukan kos yang tinggi untuk kesana.
tak pe.tunggu saya dah ada wang ringgit.akan saya melangkah ke overseas sana.haha!dihujung laut Terengganu :)

kelima: craying again :(
my lurvely teacher dah nk keluar dari sekolah.menamatkan PRAKTIKALnya di SMK Senai ini.
"Ustazah Syuhadah" "Miss Aniza" "Ustazah Hayati" tnx for the advise!
im very appriciet it :)
insyaAllah,ada kelapangan saya bersama Nadiah ke UTM yah!
lepak disana.cuci cuci mata :) mana tau dapat jumpe sekilas my ustaz lama itu.
rindu sama dia tau! haha. saya dah mula gebang!

keenam:ROLLER BLADE together,yey geng!
opsss!soory saya join tapi tak main.hehe! poket tengah kering doeh.
tak pe geng! after SPM saya pasti join keyh!
tahniah FREDY.SALLEH SYHMIL.WAWAN.SARA.FIQA.
korang daa teror main.hehe!saya mau belajar nan korang nanty yah!

ketujuh: karangan BAHASA MELAYU.
haishh.masuk ni da 3 karangan doeh! perah otak sampai daa kering.
any idea?tajuk :usaha mengekalkan bangunan bersejarah.
ada isi tak?ada huraian tak?ada contoh tak?shared shared nan saya laa..pless :)
terima kasih cik Nuraidil Fitri. minta tolong sangat.saya dah tak larat. hehe!

kelapan:ADRIANA zahrina binti zulzarifin and my credit was running low!
malas sungguh nk topup tau! biar kan je lah. maaf ye kawan kawan jika msg anda tidak dilayan k,biase lah nk hindari daripada main msg sajaa.tapi bila tak topup,asyik nk tengk phone saja.
sebab wallpaper phone saya pakai pic adriana,sii baby comel itu. "pakcikk Zul !!saya pinjam gambar anak anda ye,sii adriana buad wallpaper tau! " terasa rindu nak main main lagi dengan adriana ^^, "

kesembilan : University Teknologi Malaysia.TAHNIAH!
uish uish! tahun ini da dua kali saya dan nadia ikuti konvo di sana.
wah! wah! menjadi semangat untuk sy belajar dengan lebih rajin u know!
haha. dgn JUBAH nya,dgn BUNGA ditangan,dgn TOPI dikepala...
hukhuk!saya teringin sangat  nkk jadi student U lah!
bilaa ke kefeteria a.k.a dewan makan mereka,kami seperti student disana!
sampaikan ade pelajar kod tanye toilet kat kefe uh kt mana kpd kami. :D I LIKE IT!

lastly: you you n you!
setiap pertemuan pasti ada perpisahan.pasti ada penghujung.
kenangan dikutip sedikit demi sedikit.untuk mencari pengalaman agar kuat menempuh segala kehidupan realiti.kamu disekeliling saya telah mengajar saya apa erti KEHIDUPAN.
this entry for ALL sayang! kamu tetap dihati saya walaupun luka lama masih belum pulih sepenuhnya.bukan nk berdendam tapi hanya mengingati kisah lama yang hampir meragut nyawa dan raga . jumpa lagi.

TERIMA KASIH ! ^_^


Isnin, 18 Oktober 2010

.38 HARI LAGI 9 SUBJEK.

berdebar debar rasa nya bila my IBONDA mengatakan:
"peperiksaan semakin hampir. tambah tolak darab bahagi. termasuk tidur makan main main awak lagi,berapa hari lagi nk periksa? " beliau berkata sambil tangan ku khayal  menekan nekan SCIENTIFIC CALCULATOR fx-570MS casio aku tuh~

bila dibilang bilang...bila dikira kira...bila di equal equal... YA ALLAH!
aku terus terduduk di kerusi kayu aku . terus terdiam.fikir fikir dan fikir??
ye lah!!! cuakk nya~~  aku terus  menjerit meminta tolong macam orang kene histeria.
"syafidah tolong aku syafidah!! berapa hari lagi je ni.tolong aku weyh!! aku takutt ..."
rintih aku meminta tolong kepada salah seorang teman sekelas aku.
buku? nota?  kertas soalan? tips? banyak nya..
ouch! apew lagi mampu ku buad? nk buad apa?
dah ready belum? da abis buad revision belum? OMG.OMG!

Ahad, 17 Oktober 2010

.SPM is AROUND THE CORNER.

ouchh! 23 november 2010.

more to study smart laa sayang!


 Tarikh keramat itu yang akan menentukan aku sama ada aku berjaya atau pun tidak selama aku 11 tahun berada di primary and secondary school.
aku akan menduduki peperiksaan BESAR punya! 

FINAL examination. FINAL year.
yuppa! tau sajaa perasaan ku sekarang.di uLit pelbagai expression!
supar dupar scaredd!



 hohohoiii.teacher teacher help me! im always never control my mood :(

time ni laa nak- MARAH (kau punya pasal laa perempuan)
time ni laa nak- DO EVIL (heih heih! )
time ni laa nak- PMS (jgn lah berlaku time real exam sudaa)
time ni laa nak- TERKEJUT (sbb tgk question question yg tak buleh buad)
time ni laa nak- CRYING CRYING( trial result yang cukup terburuk sepanjg aku sekolah)
time ni laa nak- ber MURUNG MURUNG (teringat kekasih lama.bengong je!
time ni laa nak- ENJOY ENJOY (sedar diri sikit.lagi berapa hari nk pekse)
apa guna kalau ada akal tapi tak boleh pakai?
hanya tuhan yang tahu betapa GEMURUH JIWA ....

~love yurself,accept yurself,forgive yurself, and be good for yurself
because without youu the rest of us
are without a source of many wonderful things.

Selasa, 8 Jun 2010

.ONEDAY must be here.
University Teknologi Malaysia.
yeah!aku suka sangat ini univerity
tak tau knapa?:)
Skudai,Johor,Malaysia.disinilah megahnya bangunan dan tempat pengajian UTM.
aku bangga menjadi rakyat negeri JOHOR.wee!

ingat kan nk lalu jeh tau tau.
rupa rupanya kami lalu sambil belajar secara tak formal.
tempat pertama aku pergi

.VECARD RESEARCH LAB.
. MAKMAL MIKRO ELEKTRONIK.
pada korang korang nk jadi engineer tuh.
selamat datang laa eh:)

. FALKUTI KEJURUTERAAN.
di sini lah terletaknya bagunan kuliah,bilik pensyarah,makmal,tempat beristirahat..n so on:)
sebelum meneruskan pejalanan kami makan dulu.:)
dibawah tangga ini terdapat satu warung kecik.
terima kasih MAKCIK.kerna menjual.mmg kami lapar sgat:)HAHA.

 .DEWAN SULTAN ISKANDAR,UTM.
dewan tersegam indah lagi mempersonakan!
anugerah penghargaan apabila tamat nya pembelajaran!
siswa n siswi diberi mana (:

jika anda sudah graduated dan berkelayakan:)ehehehe.mmg chantek ini tempat:) 
see??kteorang lagi.HAHA.
lupa nk bagitau.dewan sultan iskandar ni,betul betul berhadapan dgan masjid sultan ismail.

depan tuh.betul depan depan:) 
CHOP!!!
sebelum aku critakan pasal MASJID neh.tgk dula laa ye, 
aksi aksi aku bila bergambar tak kne tempat.
neh time tggu ckg suriani n halijah solat asar:)  


 

 bungek je.bussan tau time neh.nk merayau takut sesat.
terpakse laa buat apew2 yang patut.huhu.

MASJID SULTAN ISMAIL,UTM.
mmg besar.besar gilaa:)
chantek laa jugak.
  .SPEAKER'S CORNER.
tempat paling aku suka.HAHA.
berceloteh tak kira masa. 

.PERPUSTAKAAN SULTANAH ZANARIAH,UTM.
nk masuk tak buleh laa.
mesty kne adew itu matric card laa sayang!
card matrik laa:) sedih tau. 
tak pew laa.tgk dari luar pun.dah bersyukur tahap gaban.HAHA:) 

Ahad, 6 Jun 2010

.ILLIGAL THINGS FOR YOUU.

korang mesty tertanya tanya apekan ini?
 nyawa.intan.payung.permata.tuh kan semua.
ye ye ye!nk bagi tau ni.HAHA.
pernah tak korang dapat barang dari insan yang tersayang.
bukan dari pakwe korang je,ukeyh!
yur parents kaa,cousin kaa,sedara sudara kaa.
hmm..secret admire kaa?
menarik!
semuanya didatang  khass oleh:
kedua dua ibu bapa kuu!
en zairi dan puan zainon:)
sayang mereka.tengss daddy mummy. 
phone n camera.tak buley ditinggal kan.
sebab aku akan melakarkan segala coretan kenangan yg berlaku di sini:) 

  ouh  MY notebook!!
kau ilhamku.kau pengolah disaatku di timbunii idea idea yang melampau.
disini lahku aplikasikan charge ions yang hmpir berkarat neh:)
haha.aku chatting.aku memeta kan minda cerpen aku.
fungsi yang ta tertahan nilainya:)
tett sana tet sini..sehari mesty nk open:) 


 that SHOES!
purple colour:) nicee what?
bought fromm my daddy lah!
aku yang sebenarnye mintak.
HAHA.
sayang  kat ini kasut.sudah ku bawa dia merantau keliling dunia.
banyak berjasa.
terima kasih.kerna dirimu begitu berharga!



 

Khamis, 18 Mac 2010

.DIMANA KAN KUU CARI GANTI|SERUPA DENGAN MU.



suka layan mental mental yang kadang kadang menyakitkan hati..opss!!

*sayang mereka sangat ketat ketat.*

.MISS FARRA ARIANA.
 ~20 y.o
Love deeply and passionately. You might get hurt but it’s the only way to live life completely.
always follows youu my sis!
......
* youu're my super duper sista (:
 
 
*
.ALIAH NADHIRAH.
~7teen y.o
~nice person butt sometimes she makes me crazyy.haha!
senang borak dengan  alya..kongsi macam macam!
kawen.kawen topik first kami.hoho GATAL!
* AWAK LAH YANG TERHEBAT(:  


 duduk samasama sebelasebelah selama 4hari 3malam.
program EASYMATH.
.NurSasniza Adila
~7teen  y.o
Bantut si Metot ku:) suke panggil aku GEMOK!
aku tak gemok laa.cuma comel sajaa tau.ngee~otak nan gila gila kan nokk!
*KAU LAH YANG TERINDAH(:

perempuan ini sangat dikenali.
kalu korang betul betul cam dia eh.
 
 .ANIMZ ANUAR.
~18 y.o
PAKSU?sapa dia tuh...
ngeh ngeh ngeh.animz n kaum kerabat dia ja yang tau. 
ye  lah.no more talking talking.
*KERONCONG PERUT BERGETAR(:

 look so younger gegurl!!
tak tau pulak da 21 tahun.aku sangka 16 tahun.*malumalu aku.
.LAILA SAPTRI.
"jangan panggil kakak,panggil laila sudaa" ayat sekema dia.HAHA.
laila bila nk GEBANG GEBANG lagi.
*SI RONGGENG GAMBARAN(:

.TERANCANG.PERANCANGAN.

     wah!sesuatu yang menakjubkan. planning jieha untuk tahun 2010.benar benar berkeazaman.
hmm..no idea to talk:)
for me,eveyone has a simple planning.
but its only useless if we can't to do somethings otherwise in gud effort.
*gud luck,ukeyh:DD

Rabu, 17 Mac 2010



adakah anda seorang sebegini??
bercerita mereka yang jujur..
hmm...susah kan?
kepada mereka yang jujur,
mendapat 3 kebaikan yang belipat kali ganda.
RENUNG SEDAR TELITI LAH WAHAI HAWA.
 
    sedarkah engkau sebelum datangnya sinar islam,kita dzalimi,hak kita dcerobohi,kita dtanam hidup hidup,
tiade penghormatan walau secebis oleh kaum adam,tiada nilaian dmata adam,kita hnya alat untuk memuaskan nafsu mereka.tapi kini setelah islam menyelubungi alam,bila sinar islam berkembang,darjat kita diangkat,maruah kita terpelihara,kita dhargai dan dpandang mulia,dan mendapat tmpat dsisi Allah sehingga tiasa sebaik baik hiasan didunia ini melainkan wanita solehah.

wahai hawa,
kenapa kau tidak menghargai nikmat iman dan islam ini?
kenapa kau harus kaku dalam mentaati ajaranNya,
kenapa kau harus malu dalam menghayati isi kandungNya,
dan kenapa harus was was dalam mematuhi perintahNya.

wahai hawa,
tangan yang menghayun buayan bisa menggoncang dunia.
sedarlah hawa,kau bisa menggoncang dunia dengan melahirkan manusia yang hebat.
yakni yang solehah.
kau bisa menggegar dunia dgn menjadi isteri yang taat serta memberi sokongan dan dorongan
pada suami dan menegakkan islam dimata dunia.

Jangan hawa,
jangan sesekali menarik minat lelaki yang bukan suamimu.
jangan cuba sesekali menggoda yang bukan suamimu,
jagan sesekali menggoncang keimanan lelaki dgan lembut tuturmu,
ayu wajahmu,dgn lenggok tubuhmu,
jangan kau hentak hentak kaki mu untuk menyatakan kehadiranmu.
kerna aku khuatir mengundang kemurkaan dan kebencian Allah.
tetapi memberi kegembiraan kepada syaitan dalm mnyesatkan adam.

wahai hawa,
andai kau diusia remaja,
jadilah ank yang soleh untuk kedua ibubapamu.
andai kau suda bersuami,
jadilah isteri meringankan beban suami.
andai kau seorang ibu,
didiklah anak2 sehingga dia tak gentar memperjuangkan ad-din Allah.

wahai hawa,
jika kau belum berkahwin,jgn kau risau akan jodohmu,
ingatlah hawa janji tuhan kita.
wanita yang baik untuk lelaki yang baik.
jngn gadaikan maruahmu hanya kerna seorang lelaki,
jagn memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuhmu,
krna kau bkan memancing hatinya tapi merangsang nafsunya.
jgan memulakan pertemuan dgn lelaki yg bukan muhrim
kerna khuatir dari mata turun kehati,
dari senyuman mmbawa ke salam,
dari salam cenderung ke pertemuan,
dan dari pertemuan takutnya lahir nafsu kejahatan uang menguasai diri.

Sayangku hawa,
lelaki yang baik tidak melihat paras rupa.
lelaki yg soleh tidak memilih wanita dari keseksian.
lelaki yang warak tidak menilai wanita melalui keayuannya,kemanjaannya
serta kemampuannya yg bisa menggoncang iman lelaki.
tetapi hawa,
lelaki yg baik akn memilih wanita melaui akhlaknya,
peribadinya dan ad-dinnya.
lelaki yang baik tidak menginginkan sebuah pertemuan dgn wanita bukan muhrim.
leleki yg warak tidak mahu bermain cinta
sebabnya dia tahu matlamat dalm sebuah hubungan antara lelaki dan wanita yakni perkahwinan.


Oleh itu hawa,
jgalah pandanganmu,pakaianmu,akhlakmu,kuatkan pendirianmu.
andai kata tiada cinta adam dtakdirkan untkmu,
cukup lah hnya cinta Allah menyinari dan memenuhi jiwamu.

Dengar lah hawa,
cintailah Allah dikala senang dan susah,
kerna kau akn memperolehi cinta dari insan yang juga mencintai Allah.
cintailah kedua ibubapa mu agar memperolehi keredhaan Allah.
cintailah keluargamu kerna tiada cinta selain cinta keluarga.

Ingatanku yang terakhir:
biarlah tangan yg menghayun buaian ini bisa menggoncang dunia dalm mencari keredhaan Illahi.
jangan sesekali tangan ini juga menggoncang keimanan kaum adam
kerna aku sukar menerima dan benci mendengarnya.

MY GOL'S 9A+
   <33 lurve it forever study!
~bahasa melayu:)
~mathematics:)
~agama islam:)
~prinsip akaun:)
~sejarah:)
~english:)
~additional mathematics:)
~chemistry:)
~physics:)

i know im not very genius person but i dunt want to be a stupid gurl.
                     i try my besh.
         sijilpelajaranmalaysia~university!

Selasa, 16 Mac 2010




HATI SEORANG WANITA




lelaki idaman?
bercerita mengenainya sukar seorang wanita menilai.
seorang lelaki yg di idamkan,
ialah seorang yang lelaki BUTA BISU BAKHIL PAPA.


biarlah dia seorang yang BUTA.
BUTA kerna matanya sunyi melihat perkara perkara maksiat dan lagha.
            kerna matanya terpelihara daripd melihan aurat wanita ajnabi.
            asalkan matanya terang memerhatikan keagungan dan ciptaan Allah.
            asalkan matanya celik melihat kesengsaraan umat ISLAM dtimpa bencana serta dugaan.

biarlah bia seorang yang  BISU.
BISU  drpd pujuk rayu yang mampu menggoncang keimanan.
            dripd mengucap ucapan yang bisa meracun fikiran.
            dripd perkataan ynag bisa mendatngkan kekufuran.
            asalkan lidahnya basah dengan ayat al quran dan mengingati tuhan.
            asalkan dia petah membangkang kekufuran.
           dan lantang myuarakan kebenaran.

biarlah dia seorang yang BAKHIL.
BAKHIL  dripd memberikan senyuman.
                  pada wanita yang bukan mahram.
                 dalam meluangkan masanya dengan keluar dgan wanita ajnabi ynag buleh dnikahnya.
                 dalam mnghabiskan wang hanya dgan seorang wanita yang tak spatutnya.
                 tapi dia begitu pemurah meluangkan masanya dgan amal ibadah.
                               begitu pemurah mempertahankan akidahnya.
                               begitu pemurah dgan teguran dan nasihat.
                 sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya.
                 bahkan nyawanya sendiri untuk melihat kalimah LAILAHAILALLAH.

biarlah dia seorang yang  PAPA.
PAPA   dalam melakukan perkara perkara maksiat.
              dalam ilmu ilmu yang tidak bermanfaat n tidak berfaedah.
             dalam memiliki sifat mazmumah.
   tapi   dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan dan pendidikan.
             kaya memiliki ketinggian akhlak dan budi pekerti yang mulia.
            kaya memiliki kesabaran dalm menempuh tribulasi kehidupan.
            kaya dalam membina jati diri
            dan mahu menjadi syuhada.
           yang mati  syahid di jalan MAHA ESA.